Visų pirma, RAUGUI nėra galiojimo pabaigos, jei jis tinkamai prižiūrimas, pamaitinamas ir laikomas 🙂
RAUGO pamaitinimas (jau turint raugo)
! Labiausiai tinka vidutinio rupumo ruginiai miltai.
! Reikia didesnio dubenio, kad užtektų vietos masės kilimui.
Svarbu raugą dėti į dubenį su šiltu vandeniu, nes tada geriau pasiskirstys.
Visas raugas iš vakaro sumaišomas su stikline šilto vandens ir 2-3 stiklinėm ruginių miltų. Bendra masė turėtų būti kaip grietinės pavidalo. Paliekama šiltoje vietoje per naktį uždengus, kad drėgmė neišgaruotų.
RAUGO atidėjimas
Ryte iš pakilusios raugo masės atidėti 3 šaukštus į 0.5l stiklainiuką (didesnis stiklainiukas, kad būtų vietos kilimui) su dangteliu ir laikyti šaldytuve iki kito kepimo (max. savaitė su virš).
♥ Norint raugu pasidalinti, reikia 1 šaukštą raugo pamaitinti šaukštu miltų ir šaukštu vandens.
DUONOS maišinys
Iš likusio raugo masės, tame pačiame inde maišome/minkome duonos masę.
Užpilame 2-3 stiklines šilto vandens, gerai išmaišome, kad pasiskirstytų raugo masė. Pagal skonį dedame prieskonius: druska, medus, kmynai ir t.t.
Pridedame ruginių miltų tiek, kad masė gautųsi labiau kietesnė, nei skystesnė (maždaug 1kg +.). Gerai išminkoma/išmaišoma iki vientisos masės. Uždengti, kad neišgaruotų drėgmė.
♥ Su tokiu kiekiu padarau du nedidelius kepaliukus.
DUONOS kepimo būdai:
1. Pakildinus tame pačiame inde 30min. šiltoje vietoje, šlapiomis rankomis suformavus kepaliuką dėti į formą, išklotą kepimo popieriumi. Poto dėti į įkaitusią orkaitę ir kepti 200°C 15-20min., poto sumažinus iki 180°C kepti 30-40min. Priklausomai nuo duonos kepaliuko dydžio.
2. Be kildinimo, masę imti šlapiomis rankomis (formuoti kepaliuką) iš karto ir dėti į formą, išklotą kepimo popieriumi. Uždengti, pakildinti vos 30min. šiltai. Ir tada dėti į 180°C įkaitusią orkaitę. Kepti apie 1val. Iškepusią duonelę išimti iš formos. Atvėsusią sudrėkinti vandeniu ir suvynioti į popierių ar medžiaginę drobelę. Jei greitai nesuvalgote, tada į plastikinį maišiuką.
! Nesunaudojus duonos per dvi dienas, reikėtų karts nuo karto rankomis glostant padrėkinti duonos paviršių vandeniu, kad pluta neperdžiūtų. Arba suvyniojimui naudoti plastikinį maišelį.
! Tokia natūralios sudėties duona raikoma aštriu dantytu peiliu.
! Nepamirškite, kad su duona reikia elgtis pagarbiai ir niekur neskubant 🙂
Dar: norint rūgštesnės duonos (labiau išrūgusios), viską daryti taip pat, tik vietoj 30min. kildinimo dubenyje rinktis mažiausiai 5val rauginimą.
Jei kyla svarbių klausimų gamybos metu, drąsiai skambinkite mūsų ūkio telefonu: 8-628-66021
Lengvų ir gardžių kepinių, Laima, KasMes ūkis ♥